Akcija košnje livada na Japetiću

17.05.2022.

U sklopu obilježavanja 22. svibnja - »Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj« i »Međunarodnog dana biološke raznolikosti« djelatnici društva CESTE JASTREBARSKO d.o.o. pridružili su se akciji koja se uz potporu Grada Jastrebarskog u organizaciji Športske zajednice grada Jastrebarskog, HPD-a Jastrebarsko i Parka prirode »Žumberak-Samoborsko gorje« održava u subotu 21. svibnja 2022. na Japetiću na lokaciji Planinarskog doma »Žitnica«.

Kako bi ova akcija polučila što veći uspjeh CESTE JASTREBARSKO d.o.o. donirale su HPD-u Jastrebarsko motorni trimer za košnju te su u ponedjeljak 16. svibnja 2022. sa svojim strojevima i ljudstvom pokosile brdske livade na vršnoj zoni uz planinarsku stazu prema vrhu Japetić uključujući i livadu na samom vrhu na kojoj se nalazi popularni planinarski objekt Piramida.

Košnjom livada sprečava se sekundarna sukcesija odnosno širenje šumskih površina zbog čega nestaje sve više brdskih livada što za posljedicu ima gubitak brojnih biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na livadnim staništima.

CESTE JASTREBARSKO d.o.o. kroz svoje društveno odgovorno poslovanje podržavaju sve akcije koje za cilj imaju unapređenje života i zdravlja naših građana, zaštitu okoliša i prirode te očuvanje kulturnih i povijesnih vrijednosti jaskanskog kraja.

Vaše CESTE JASTREBARSKO d.o.o.